söndag 16 april 2017

DAG 13 - HAVANNA

Våra tvåhjuliga trotjänare hämtas på morgonen. Cyklarna har fungerat fantastiskt bra. De tillverkas i Tyskland speciellt för den kubanska marknaden. Hyra dem gör man av ett företag som heter Profil Kuba Reisen www.profil-cuba-reisen.de. Vi hade lagt in en reservdag som vi inte behövde använda och har därför kommit tillbaka till Havanna en dag tidigare än beräknat. Vi känner inte för att ta oss in till de centrala delarna utan tar en rejäl långpromenad till en stadsdel konstnären José Fuster har förvandlat flera kvarter till en färgsprakande fantasivärld i mosaik. Tänk Gaudiparken i Barcelona, men mycket, mycket mer. Absolut värt en omväg, vi älskar Fusterlandia.




Avslutar med några tips.  

  • Vi cyklade de sista två veckorna i april när klimatet är mycket varmt och fuktigt. Nästa gång ska vi resa under vintermånaderna. Kubanerna själva säger att januari är den bästa månaden.
  • Det går alldeles utmärkt att ta sig fram utan att boka boende i förväg.
  • Kubanerna är mycket vänliga, vi kände oss aldrig otrygga eller hotade. Men, det är ett mycket fattigt land. Tag in cykeln på natten.
  • Det finns två olika ekonomier i landet. Turistvalutan heter CUC och är värd ungefär lika mycket som Euro. Sen finns det Kubanska Pesos som används på platser dit turismen inte nått än. Det går cirka 25 pesos på en CUC.
  • Vi stannade oftast två nätter på ett ställe, det ger mer tid att utforska och förstå landet.
  • Mängder med praktiska tips finns i boken Bicycling Cuba: 50 Days of Detailed Rides from Havana to El Oriente Den har visserligen några år på nacken men eftersom Kuba inte förändrats mycket så är det mesta fortfarande relevant. Författarna Wally och Barbara Smith har cyklat 8000 miles på Kuba.
  • Vi rekommenderar varmt att ta sig fram genom Kuba på cykel - det är ett underbart vackert land, men framför allt, underbart vackra, vänliga och stolta människor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar